Sunday, February 20, 2011

‘Amerika praat direct met Talibaan’

De Amerikaanse regering is in directe gesprekken verwikkeld met de Talibaan. Dat is de laatste bijdrage van de onlangs overleden topdiplomaat Richard Holbrooke, de man die ook vrede in ex-Joegoslavië bereikte door directe onderhandelingen met Milosevic.

Dit opzienbare bericht staat in het komende nummer van het weekblad The New Yorker . De schrijver is Steve Coll , een van de best ingevoerde Amerikaanse auteurs over nationale veiligheidskwesties. De oud-adjuncthoofdredacteur van The Washington Post en winnaar van de Pulitzerprijs is tegenwoordig o.m. verbonden aan The New America Foundation, een denktank die zichzelf plaatst in ‘het radicale midden’.

Volgens Colls bronnen, zowel in de VS als Afghanistan, zou Holbrooke president Obama en minister van buitenlamndse zaken Clinton er vorig jaar van hebben overtuigd dat de oorlog in Afghanistan niet te winnen is. Zelfs niet met de opgevoerde oorlogssterkte van de Amerikanen.

De huidige gesprekken zijn geen onderhandelingen. Het zijn verkenningen van de krachtverhoudingen binnen de Talibaan, gericht op het vinden van een oplossing die het land niet in de afgrond stort en de VS toch in staat stelt binnen afzienbare tijd de troepensterkte aanzienlijk terug te schroeven.

Een recente Gallup-enquête suggereert dat tweederde van de Amerikanen wil dat de troepen sneller worden teruggetrokken dan nu het plan is. Dat geldt voor Republikeinen en Onafhankelijke kiezers, en in nog sterkere mate voor Democraten, de eigen partij van de president.

Dit verhaal is geplaatst op zaterdag 19 februari 2011 om 10:41 uur. U kunt reageren of trackbacken vanaf uw eigen site. (Wat is trackbacken ?)

Source: http://weblogs.nrc.nl

No comments:

Post a Comment