Wednesday, June 22, 2011

Kipróbáltuk: Sony Ericsson Neo

A Sony Ericsson a jelek szerint megpróbálja bebizonyítani, hogy 100 ezer forint alatt is lehet minőségi Androidos készüléket piacra dobni. És úgy tűnik, ez sikerül is nekik.

Az olcsó persze mindig pénztárca függő meghatározás, de a mai okostelefon kínálatot nézve az SE Neo a maga 85-90 ezer forintos árával az olcsóbb kategóriába tartozik, miközben simán hozza a 100 ezer feletti készülékek tudását.

Olyannyira, hogy akár azt is mondhatnánk, hogy tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a pár héttel ezelőtt teszteltSE Arckészülék, csak kisebb a kijelző, nem olyan vékony - sőt, elég vastag -, nem olyan elegáns a készülékház és kicsit gyengébb az anyagválasztás is. Van benne egy kicsi SE Walkman, egy kis SE X10 és egy kis szappantartó beütés, de összességében nem tűnik gagyinak.

Az előlapon egy 3,7”-os érintős kijelzőt találunk 854x480 pixeles felbontással és remek képminőséggel. Még napfényben is tűrhetően látható a képe (ahogy az Arc-nál, itt is van Sony Mobile Bravia képjavítás).

A kijelző alatt az androidos készülékeknél megszokott három gomb (vissza, home, menü), felette pedig az előlapi kamera található.

Jobb oldalra került a ki- / bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó és a fényképezőgép exponáló gombja. A bal oldal szabadon maradt és alul is csak a mikrofont találjuk, felülre pedig besűrítették a Micro USB és mini HDMI csatlakozókat, illetve a 3,5 mm-es füles csatlakozót.

Hátul egy 8,1 megapixeles kamera töri meg a plasztik vonalakat, a hozzá tartozó LED vakuval karöltve. A készülékkel a fotózás mellett akár HD (720p) videofelvételeket is készíthetünk.

A műanyag érzés egyébként nem is annyira a hátlapnál érhető tetten, inkább az oldalsó lapok keltenek némileg alsó kategóriás benyomást. De hát nem minden a külső, lehet, hogy a Neo vastag és - legalábbis az Archoz képest - nehéz, de cserébe majdnem mindent tud, amit a nagyok. Mellesleg dacára a sok műanyagnak, elég jól összerakták, masszív lett.

Talán csak a hátlap levételénél van kicsit olyan érzése az embernek, hogy “ez most menten kettétörik”. De ez is csak annak lesz problémás, aki gyakran szeretné ki-be rakosgatni a MicroSD kártyát, mert a foglalat sajnos a hátlap mögé került...

Belül teljesen rendben van!

A készülékben kapunk egy 1 Ghz-es Snapdragon processzort egy Andreno 205 GPU-val. Ennek kell elvinnie a 2.3-as Android rendszert, amit abszolút problémamentesen meg is tesz. Semmi akadás, minden azonnal megy, működik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Maga a rendszer nem okoz meglepetést, az aktuális mobilra optimalizált Android, természetesen a Sony Ericsson saját felület-témájával és extráival.

Így természetesen kapjuk a Time Scape névre keresztelt üzenetgyűjtőt, amely a hívásainktól a Twitter üzeneteinkig mindent megmutat a maga látványos, de amúgy nem igazán praktikus módján. Mondjuk ez lényegtelen is, mert az Android Marketből úgyis azt töltünk le, amit akarunk (immár pénzért is), szóval ha nem jön be a TimeScape, találunk egyéb megoldást a közösségi üzenetek feldolgozására. Kapunk ajándékba egy Let’s Golf! játékot is, van News & Weather a hírek és időjárási adatok feldolgozására, és egy OfficeSuite, bár utóbbival csak megnyitni tudunk dokumentumokat. Kapunk RDS rádió szoftvert, jól használható zenelejátszó alkalmazást (sablonok alapján állíthatjuk a hangszínt is).

E-maileket, SMS-eket, Facebook és Twitter üzeneteket problémamentesen tudunk kezelni a telefonon, és a tárcsázó is kellemesen használható, címjegyékkel együtt.

Internetezni is jól lehet a rendszerben található mobil böngészővel, a Flash tartalmak is mennek, s bár az oldalletöltéseket lassíthatják, utána az oldalak görgetése viszonylag szaggatás-mentesen megy. Ha pedig nincs Flash vagy más erőforrás igényesebb tartalom, akkor kellemesen gyors a böngésző.

A kamera mobil viszonylatban teljesen jónak mondható. Az ExMor R mobil CMOS-nak köszönhetően rosszabb fényviszonyok közepette is elfogadható, bár kicsit zajos fotókat készíthetünk. Van mosolyfelismerés, képstabilizátor, geo tagging, arcfelismerés, érintőfókusz, motívumprogramok, a LED vakut pedig videózáskor is tudjuk használni. Fényképezőgépet, videokamerát ez sem helyettesít, de ha gyorsan kell, megteszi.

Source: http://techline.hu

No comments:

Post a Comment